Magamról

Magamról

Bálint Péter francia tanár vagyok.

A budapesti Kaffka Margit Gimnáziumba (ma Szent Margit Gimnázium) jártam, és ott érettségiztem.

Francia nyelvből nem kellett érettségiznem, sőt negyedik évfolyam második felében már óralátogatási kötelezettségem sem volt, mert sikeres középfokú nyelvvizsgát tettem.  Érettségi után tettem le az állami felsőfokú nyelvvizsgát.

Közvetlen utána szereztem meg idegenvezetői képesítésemet francia nyelven, majd pár év múltán következett az egyetem.
Magántanári praxisom mellett több mint 30 éve dolgozom idegenvezetőként főleg frankofón területen, hozzávetőlegesen 600 utat vezettem Franciaországba ezen időszak alatt.

Ez rengeteg idő ahhoz, hogy benne éljek a francia mindennapokban, megismerjem kultúrát, gondolkodásmódot, a emberek lelkületét, tájakat, szokásokat és legfőképpen a nyelvet: nyelvjárásokat (idiómákat), különböző társalgási szinteket (regisztereket), gallicizmusokat, sőt az argót is, amelyek ismerete egy társalgási szituációban rendkívül nagy fontossággal bír.

Hitem szerint nem néhány év alatt, egy helyre koncentrálódó külhoni tartózkodással lehet a legjobban beékelődni az adott ország életébe, és ezáltal a legjobban megismerni mindazt, ami úgy kezdődik, hogy francia, hanem sok éves, folyamatos utazással, visszatéréssel, mindig más szituációban szerepléssel, más emberekkel való találkozással, kapcsolatteremtéssel. Természetesen mindezen tapasztalataimat maximálisan kamatoztatom óráim folyamán a tanulók szintjének megfelelően.

Ez az a gyakorlati tapasztalat, ami a mai nyelvoktatók többségénél hiányzik.

Mindazt, amit alább találsz empirikus, azaz tapasztalati alapokon nyugszik, vagyis a saját tapasztalásom alapján. Semmit sem tudnék olyan hitelesen képviselni, mint azt, amit átéltem, megtapasztaltam, ebből kifolyólag biztosan tudom, hogy létezik, működik, él.
14 évesen kezdtem el franciául tanulni egy neves budai gimnáziumban. Mint a legtöbb kezdő gimnazista, a választható nyelvek közül természetesen én is az angolt választottam. Óriási szerencsémre, vagy a sors jóvoltából francia csoportba kerültem. Fantasztikus tanárom volt az első két évben! Akár hiszitek, akár nem, mindössze heti két alkalommal, 45 percben, bő huszad magammal tanultam a franciát, ahogy az az órarendben szerepelt…így tanultam kettő teljes éven keresztül.
Azt mondhatnátok, hogy az szinte semmi, főleg ha a mai oktatási rendszert vesszük alapul, legyen szó általános iskoláról vagy középiskoláról, ott, ahol a minél hamarább megszerzendő nyelvvizsga a cél, a magasabb pontszám, sikeres felvételi, vagy később egy diploma megszerzése érdekében, és a diákok heti 4-5 alkalommal tanulják az idegen nyelvet.

TANULMÁNYOK

egyetemi diploma

ELTE BTK Francia Tanszék, Budapest Francia nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár

Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Vállalat Francia nyelvű idegenvezető szakvizsga

Kaffka Margit Gimnázium, Budapest érettségi vizsga

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.